RUFF ISTVÁN ZALÁN
MESÉK

Ruff István Zalán

 

Ruff István Zalán:

Nyuszkó és a varázsbillentyűzet

 

Volt egyszer egy  nyuszi, Nyuszkó. Szülei Nyuszbi és Tapsifül.

Tapsifül nyuszifestő volt, Nyuszbi pedig sárgarépász. Egyszer egy távoli fehér nyuszi, akinek a földjétől csak messze termett sárgarépa, azt szerette volna, hogy az ő kertjében is  éledezzen ilyen finomság. Elhívta Nyuszbit, hogy ültessen neki, mert ő ezt nem tanulta meg a nyusziiskolában. Ezalatt Nyuszkó a nagyszüleinél volt.

Valamilyen kalandra vágytak. Nyuszlar,  -  aki Nyuszkó nagymamája volt  -  egy titkos receptet talált a varázsitalaos könyvében. Elhatározták, hogy kikotyvasztják a csodaitalt. Nyuszkó nagypapája is segített.

Íme a recept:

"Végy három dkg kígyóport, négy dkg aligátorhájat, hat dl viperaöntetet, és hét maroknyi krokodilmasszát. Mindezeket keverd össze egy kancsó leszűrt vízzel!"

A kotyvalék elkészült. A varázsitalt ezután bele kellett önteni egy elektromos pohárba, amelyhez egy vezetéken keresztül billentyűzet csatlakozott. Azon mindenféle gomb volt, és mindegyikhez egy program tartozott.

1. Fűrésztekercs - program: Ezzel a programmal bármit el lehet tüntetni!

2. Szoborélet - program: Ez a program bármilyen állatot vagy növényt elő tud szoborként állítani, amit aztán majd életre lehet kelteni!

3. Gondolatolvasó - beszédváltó program: Bárkinek a gondolatait átláthatjuk vele, és idegen nyelveket is megérthetünk a segítségével.

4. Utazóvágy - program: Segítségével oda juthatunk, ahová csak akarunk!

5. Visszapaplan - program: A program során elővarázsolódik egy virágos paplan, be kell alá bújni, és egy percet várni. Ekkor bármelyik nyuszi otthon teremhet, ha még valahol máshol tartózkodik.

A varázsital cinkfehéren habzott és bugyborékolt. Nyuszkó beindította az utazós programot. Az Angyalbab - szigeten találták magukat, ahol egy orángutánnal találkoztak. A majom a feleségével érkezett. A férjet Hapci Majomnak hívták, mert folyton tüsszentett. A majmokkal nem sokat beszélgettek, mert egy hatalmas tüsszentés elfújta őket a Jupiter bolygóra.

Nyuszkó és a nagyszülei ott találtak egy titkos krátert. Egy jupiterlakó bújt ki onnan. A nyuszik csak csodálkoztak. A lény szemei pirosak voltak, sőt a fogai is. Ráadásul hegyesek is. Először megijedtek tőle. Sajnos nem értették mit mond. A jupiterlakó intett nekik, hogy menjenek vele, le a kráterbe, a kobaltkék házába.

Leereszkedtek. A házban különleges tárgyak voltak. Az ágya a szempinkó nevű jupiteri növényből volt fonva. Ha valaki szempinkó - ágyba fekszik le aludni, akkor arról álmodik amit csak kíván. Találtak egy olyan dobozt is, amibe a jupiterlakó a nálánál nagyobb tárgyakat úgy tudta belerakni, hogy azok lekicsinyültek.. Így nagy hely és szép rend lett a házban. Néha pakolás nélkül is belevonzódtak a tárgyak...

A nyuszik még mindig féltek egy kicsit a jupiterlakótól. Nyuszkó beállította a gondolatolvasó - beszédváltó programot, mivel nem érették, hogy mit mond. Ekkor látták, hogy a jupiterlakónak nincsenek rossz szándékai. Megnyugodtak.

A beszédváltó program segítségével megkérdezték a jupiterlakót, hogy ismeri - e a káposztát. A jupiterlakó a nyuszis ismeretterjesztő kisfilmeken látott még csak ilyet. Nyuszkóéknek azt mondta, hogy szívesen megkóstolná. Nyuszkó a szoborélet - programmal elővarázsolt egy nyusziföldi káposztát. A jupiterlakó elropogtatta, gyorsan szétmajszolta.

Így szólt:

 - Ha teremne a Jupiteren káposzta, akkor szívesen falatoznék belőle többször!

A jupiterlakó vicsorogva tudott csak vigyorogni. Közben jól kilátszódtak a piros fogai... Nyuszkó a beszédváltó - program segítségével már tudott neki jupiterül köszönni.

 - Szpervin! - mondták neki a nyuszik.

 - Szpervin! Szpervin! - köszönt vissza a jupiterlakó.

Nyuszkó nagypapája elővette a visszapaplan - programhoz tartozó nagy virágos takarót. Mind a hárman bebújtak alája, s vártak egy percet. Ekkor már ki is lehetett jönni a liliomos paplan alól. Amikor körülnéztek, már otthon voltak. Meglátták Nyuszkó szüleit, ahogy csodálkozva nézik, hogy ők vajon honnan kerülnek elő... A varázsital már nem forrt. Nyuszkó kikapcsolta a billentyűzetet a kockás gombbal.

Amikor ezt az apukája meglátta, felkiáltott:

 - Kisfiam, hiszen te már most gyermekkorodban egy polihisztor vagy!

Tapsifül nézegette a billentyűzetet, és megkérdezte, hogy hogyan működik. Nyuszkó elmesélte a  jupiteri kalandot, majd megtanította az apukájának a titkos varázsital receptjét, illetve a programok beállítását is.

Nyuszkó és a szülei integettek és elindultak haza, a Majomkenyérfa utca kettőbe.

A két öreg nyuszi ezután még gondolkodóba esett, és logikai rejtvényeket fejtettek meg.

Nyuszkó nagypapája azt kérdezte a feleségétől:

 - Ha egy jupiterlakó egy nap alatt három káposztát fal fel, akkor tíz nap alatt hány káposztát majszol el?

A nyuszinagymama mosolyogva súgta meg a választ a nagypapa hosszú fülébe...

 

2009. július 23.

 

[vissza]


FELHÍVÁS

Art Dekor SCSK
Art Dekor SCSK

Art Gallery SCSK
Art Gallery SCSK

E-mail
Kezdőlap Bemutatkozás Versek Mesék Képzőművészet Díjak Képgaléria Linkek