RUFF ISTVÁN ZALÁN
MESÉK

Ruff István Zalán

 

Ruff István Zalán:

A varázslatos banánpuding

 

Ott ahol mindig süt a nap, azon is túl... A sziklák meredélyén is túl, volt egy halványkék cserepes ház. Ott lakott Nyuszkó-család. Egyszer egy kis finom banánpudingozásra meghívták Molozsmont, a majmot. Tapsifül, az apukanyuszi elmagyarázta nyuszikájának, hogy míly módon kell elkészíteni a banánpudingot. A 110 éves könyvben megmutatta neki a receptet.

"A banándarabokat a tűzbe kell dobálni, héjastul. Aztán kis idő múlva egy nagy kanállal ki kell szedni azokat. A forró banánoknak le kell szedni a héjukat. A banánpürét egy lábosban kell kevergetni tejjel. Egy dekagramm lisztet is fontos még beletenni ebbe a krémbe, hogy plazma állapotú legyen. A legvégén cukrot és fahéjat kell beleszórni és reszelni."

A recept szerint Tapsifülék elkészítették a pudingot. Molozsmon megkóstolta. Az ízlésének kiváló volt. A pudingos lábosból hirtelen kiemelkedett egy kadmiumsárga banánszellem. Banánkarikásak voltak a szemei. Így szólt a konyhában:

- Azt hiszitek, hogy ez egy közönséges puding? Aki ebből a fajtából eszik, az 37 napra megsárgul!

Abban a pillanatban Molozsmon és Nyuszkóék nápolyi sárgává változtak. Sárga lett a szőrük, sárgák a füleik és a fogaik. Sárga színű lett a szemük és a nyelvük is! Még a hajuk is szőke lett... Egyedül Tapsifülnek nem lett sárga a bajsza, mert ő bajusztalanul született. Körülnéztek a sárga nyuszik, és azt látták, hogy a lakásuk is sárgára változott. Sárga lett a televízió képernyője, sárgák voltak a virágcserepek. A virágok régi zöld leveleiben pedig sárga lett a klorofill. Sárgák lettek a könyvek. Sárga lapjaikon sárga betűk voltak, ezért nem lehetett azokat elolvasni. Tapsifül festményei is sárgán lógtak a falon.

Haragosak és dühösek lettek. A maradék banánpudingot, amit még nem ettek meg, a kútba locsolták. A kútból mindenféle állat ivott. Mondogatták magukban:

- Milyen finom banánízű víz!

Ekkor vették észre, hogy ők is, és a házaik is sárgák lettek!

Az égen a Nap irigykedett, hogy már nem csak ő sárga. Kezébe vette sugarait, és dühösen csapkodott velük. Talán irigységében így még jobban megsárgult.

Mindenki ivott a banános kútból...

Így lett 37 napra sárga a világ.

2009. szeptember 24.

 

[vissza]


FELHÍVÁS

Art Dekor SCSK
Art Dekor SCSK

Art Gallery SCSK
Art Gallery SCSK

E-mail
Kezdőlap Bemutatkozás Versek Mesék Képzőművészet Díjak Képgaléria Linkek